7 Saveta Kako Sprečiti Pregrevanje Telefona Tokom Leta

Dolaskom letnjih meseci, temperatura postaje sve intenzivnija, a sunčani dani sve duži. 

Upravo tokom ovog perioda, kada se često nalazimo na otvorenom i koristimo naše mobilne telefone, postaje veoma važno obratiti pažnju na jedan čest problem, a to je pregrevanje mobilnih telefona. 

Pregrevanje ne samo da može uticati na performanse uređaja, već može imati i dugotrajne negativne posledice na bateriju i ukupan životni vek telefona. 

Zato vam danas predstavljamo nekoliko dragocenih saveta kako da sprečite pregrevanje vašeg mobilnog telefona tokom leta. 

Od jednostavnih saveta do promene navika u korišćenju telefona, saznajte kako da uživate u letnjim danima bez brige o prekomernom zagrevanju vašeg omiljenog uređaja.

pregrevanje telefona - telefon koji gori

Uzroci za pregrevanje telefona

Jedan od glavnih razloga zbog kog dolazi do pregrevanja telefona je izlaganje uređaja direktnoj sunčevoj svetlosti. 

Kada ostavite svoj telefon na suncu, temperatura se brzo podiže, a unutrašnji delovi uređaja se zagrevaju. To se najčešće dešava na mestima gde je veoma toplo, poput plaže ili bazena.

Pored toga, softverske greške takođe mogu doprineti zagrevanju telefona, posebno ako se radi o problematičnoj aplikaciji.. 

Čak i preterano korišćenje telefona tokom punjenja ili upotreba neispravne baterije ili punjača mogu dovesti do povećanja temperature uređaja. 

Sada kada smo identifikovali neke od glavnih uzroka pregrevanja telefona, vreme je da saznate korisne savete kako da to sprečite i očuvate dugotrajnost svog mobilnog uređaja.

Korisno: Najbolje aplikacije za putovanja.

Saveti za sprečavanje pregrejavanja mobilnog telefona

U današnjem svetu mobilnih telefona koji su postali naša svakodnevna pomagala, pregrevanje uređaja može biti izuzetno frustrirajuće. 

Srećom, postoji niz jednostavnih koraka koje možete preduzeti kako biste sprečili prekomerno zagrevanje mobilnog telefona. 

U nastavku pogledajte nekoliko ključnih saveta koji će vam pomoći da održite temperaturu telefona u prihvatljivim granicama i obezbedite optimalno funkcionisanje uređaja.

saveti za sprecavanje pregrevanja mogilnog telefona - zenska osoba drzi telefon

1. Izbegavajte izlaganje telefona direktnoj sunčevoj svetlosti

Mnogi noviji telefoni će se automatski isključiti ako su izloženi preteranoj toploti, ali u tom trenutku je prekasno.

telefon na suncu - pregrevanje telefona
Ne ostavljajte telefon na drirekntoj sunčevoj svetlosti.

Zato je najbolji pristup preventiva – držite telefon dalje od direktne sunčeve svetlosti kada ste napolju. Ako je vama vruće, znajte da je i vašem telefonu.

Pobrinite da telefon uvek držite u hladovini, torbi ili džepu dok ste na otvorenom, kako biste smanjili rizik od prekomernog zagrevanja.  

2. Ne ostavljajte telefon u vrućem automobilu

Kada je reč o sprečavanju pregrevanja mobilnog telefona tokom leta, jedan od ključnih saveta je ne ostavljati telefon u automobilu koji je na suncu, jer se to veoma često dešava. 

telefon u automobilu na drzacu
Ne ostavljajte telefon u vrućem automobilu.

Unutrašnjost vozila parkiranog na direktnom suncu tokom leta može se zagrejati do ekstremnih temperatura, često prelazeći 40 stepeni. 

Zbog toga većina proizvođača telefona upozorava da ne ostavljate svoj telefon u takvim uslovima. Na primer, Apple preporučuje da se telefon čuva na temperaturama između 0 i 35 stepeni.

3. Skinite zaštitnu masku

Jedan od jednostavnih koraka koji možete preduzeti kada je pregrevanje telefona u pitanju jeste da skinete masku sa svog telefona.

zaštitne maske za telefone
Telefon može da se leti pregreva i zbog zaštitne maske.

Iako futrole pružaju zaštitu i doprinose estetskom izgledu uređaja, one takođe mogu zadržavati određenu toplotnu energiju iz baterije ili drugih komponenti telefona. 

Kada primetite da je vaš telefon zagrejan, preporučljivo je skinuti futrolu i omogućiti uređaju da sam počne da se hladi. 

Ovo će omogućiti bolju cirkulaciju vazduha oko telefona i pomoći u bržem rasipanju toplote.  

4. Koristite preporučene punjače za telefon

Još jedan u nizu saveta je da koristite preporučene punjače za svoj telefon. 

Mnogi korisnici su primetili da jeftini “off brand” punjači mogu dovesti do pregrevanja uređaja, što može prouzrokovati ozbiljnu štetu. 

telefon koji se puni - pregrevanje telefona
Da bi izbegli pregrevanje telefona koristite preporučene punjače za vaš telefon.

Iako neki alternativni punjači mogu pružati odgovarajuće performanse, uvek je najbolje da koristite punjače i kablove koji su preporučeni od strane proizvođača vašeg telefona, kao što su Apple, Samsung i drugi poznati brendovi. 

Ovi punjači su dizajnirani i testirani da pruže optimalnu snagu punjenja koja je usklađena sa specifikacijama vašeg uređaja. 

Dakle, korišćenje originalnih punjača može pomoći u održavanju stabilne temperature telefona tokom punjenja i smanjenju rizika od pregrevanja. 

Korisno: Koje aplikacije najviše troše bateriju mobilnog telefona?

5. Ne stavljajte telefon u frižider ili zamrzivač da biste ga ohladili

Kada se suočite sa situacijom u kojoj je vaš telefon izložen visokoj temperaturi, može vam pasti na pamet ideja da ga stavite u frižider ili zamrzivač kako biste ga ohladili. 

Međutim, važno je znati da ovo nije preporučljivo i da se ne treba služiti ovom metodom. 

covek drzi telefon i sedi pored firzidera

Stavljanje telefona u rashladni uređaj može sniziti unutrašnju temperaturu uređaja, ali rizikujete da šokirate hardver telefona. 

Ekstremne promene temperature mogu izazvati kondenzaciju vlage unutar uređaja, što može dovesti do oštećenja komponenti.

6. Ažurirajte softver i aplikacije

Redovno ažuriranje softvera i aplikacija na telefonu može doneti poboljšanja u pogledu performansi i efikasnosti uređaja. 

moblini telefon koji se azurira

Proverite da li imate najnoviju verziju operativnog sistema i aplikacija kako biste osigurali stabilan rad i smanjili rizik od pregrevanja.

7. Proverite stanje baterije i punjača 

Ne mora uvek spoljašnji uticaj da bude razlog zagrevanja uređaja – neispravna baterija ili punjač takođe mogu izazvati pregrevanje telefona. 

Redovno proveravajte stanje baterije i koristite samo originalne ili sertifikovane punjače kako biste osigurali sigurno punjenje i sprečili potencijalne probleme.

Uređaj se i bez visokih temperatura pregreva?

Iako visoke temperature mogu biti glavni uzrok pregrevanja mobilnog telefona, važno je znati da se uređaj može pregrejati i bez izloženosti ekstremnim temperaturama. 

Postoje aktivnosti koje povećavaju toplotnu energiju uređaja, poput gledanja video snimaka, igranja igrica ili intenzivne upotrebe procesora. 

Mobilni telefon se može ugrejati i kada napolju nije vruće.

Kada primetite da se telefon brzo zagreva, postoji nekoliko načina da sprečite dalje pregrevanje:

  • Uključite režim rada u avionu,
  • Zatvorite nepotrebne aplikacije,
  • Smanjite osvetljenost ekrana,
  • Uključite režim uštede energije ili režim niske baterije.

Zaključak

Nadamo se da vam je ovaj blog pružio korisne savete o tome kako da sprečite pregrevanje vašeg mobilnog telefona tokom leta. 

Visoke temperature i intenzivna upotreba telefona mogu dovesti do neprijatnih situacija kao što su smanjene performanse, skraćeni životni vek baterije ili čak oštećenje uređaja. 

Međutim, primenom ovih nekoliko jednostavnih koraka možete osigurati optimalno funkcionisanje vašeg telefona čak i u najtoplijim danima.