Servis računara može da rezultira krađom ličnih podataka – Kako se zaštititi? 

Da li ste ikada razmišljali o tome da se ishod popravke računara može završiti krađom ličnih podataka? Ako niste, počnite, jer se nažalost to dešava sve češće u današnjem vremenu.

Istina je da ako vaši podaci nisu adekvatno zaštićeni, lako bi mogli biti napadnuti kada ostavite uređaj radi naizgled rutinske hardverske ili softverske popravke. 

Za svakoga ko ima dragocene informacije na svom uređaju (što je verovatno većina ljudi danas) obezbeđivanje da lični podaci ostanu sigurni treba da bude naprvom mestu.

Zbog toga ćemo vam u nastavku ukazati na istraživanja o tome da li se lični podaci zaista zloupotrebljavaju i na koji način ih možete zaštititi. 

servis racunara - kradj podataka - covek koji nosi kapuljacu i masku drzi kompjuterski ekran u ruci

Da li popravka računara može da se završi krađom podataka?

Popravka računara sama po sebi ne bi trebalo da bude povezana s krađom podataka, ali nažalost mnogi slučajevi dokazuju suprotno.

Moguće je da se tokom popravke računara neovlašćeno pristupi podacima na računaru i izvrši krađa podataka. To bi moglo biti izvedeno na različite načine, kao što su:

 • Neetičko ponašanje tehničara,
 • Zlonamerna softverska manipulacija,
 • Nezaštićeni podaci.
popravka računara - kradja podataka - servis racunara - laptopovi na stolu i osoba koja drzi delove racunara u ruci
Da. Popravka računara može da završi krađom podataka.

Većina profesionalnih servisera računara ima dobru reputaciju i pridržava se etičkih standarda, međutim poslednjih godina se pojavljuje sve više onih koji to nisu i koji su premni za bilo kakvu vrstu krađe privatnih podataka

Krađa podataka nakon servisa računara – Šta kažu istraživanja? 

Istraživači su nedavno otkrili da su tehničari pristupili podacima na laptopovima na kojima su radili. A istraživanja su takođe pokazala da malo servisa ima jasno definisane politike privatnosti. 

Dakle, ovoje dobar podsetnik da pojačate bezbednost svog uređaja pre nego što dođe do popravke, kažu stručnjaci.

„Ako ste svoj uređaj predali servisu računara i omogućili im pristup sa vašim sigurnosnim pinom, oni mogu pristupiti svemu što nije dalje ograničeno i napraviti kopije vaših ličnih podataka,“ rekao je stručnjak za sajber bezbednost Džoš Smit iz kompanije Nuspire.

Sa druge strane, tim istraživača sa Univerziteta Guelph u Kanadi sproveo je analizu logova sa laptopova koji su bili poslati na popravku u 12 različitih servisa računara. 

Rezultati istraživanja su pokazali da su tehničari iz šest od tih 12 servisa neovlašćeno pristupili ličnim podacima korisnika, a da su dvojica od njih čak kopirala te podatke na svoje lične uređaje. 

Ova neovlašćena pristupanja su bila posebno ugrožena računari koji su pripadali ženama, a obuhvatala su pretragu eksplicitnih fotografija, dokumenata i finansijskih informacija.

Šta se smatra krađom podataka sa računara?

Kada je u pitanju popravka računara, krađa podataka podrazumeva neovlašćeno preuzimanje, kopiranje ili pristup ličnim informacijama sa vašeg računara od strane osobe koja obavlja popravku. 

kradja podataka sa racunara
Krađa podataka podrazumeva neovlašćeno preuzimanje, kopiranje ili pristup ličnim informacijama.

To može uključivati:

 • Pristupanje ličnim dokumentima – Osoba koja vrši servis računara može pregledati, kopirati ili pristupiti vašim ličnim dokumentima, kao što su finansijski podaci, identifikacioni brojevi, zdravstvene informacije, poruke ili drugi poverljivi materijali.
 • Pregledanje privatnih fotografija i videa – Tehničar može neovlašćeno pristupiti vašim privatnim fotografijama ili video snimcima koji se nalaze na računaru i kopirati ih ili zloupotrebiti na neki način.
 • Krađa korisničkih naloga – Zlonamerni servis računara može prisvojiti vaše korisničke naloge, kao što su e-pošta, društvene mreže ili bankovni nalozi, kako bi pristupio vašim podacima ili izvršio prevaru u vaše ime.
 • Neovlašćeni pristup internet pretražicaču – Osoba koja vrši popravku može pristupiti vašem pretraživaču i pregledati ili preuzeti informacije o vašim pretraživanjima, istoriji pregledanja, lozinkama i drugim poverljivim podacima.

Takođe je važno naglasiti da ovo predstavlja neetičko i nezakonito ponašanje, koje krši privatnost i može imati ozbiljne posledice po žrtvu. 

Kako se zaštititi od krađe podataka?

Ključno pitanje: Kako zaštititi lične podatke? 

kako se zastititi od kradje licnih podataka
Kako zaštititi lične podatke od krađe prilikom popravke računara pročitaj u daljem tekstu.

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da sprečite zlonamerne ljude da vam ukradu podatke, a to su sledeći:

 1. Koristite jake i sigurne lozinke (najmanje 12 karaktera, mala i velika slova, brojevi i simboli)
 2. Izbegavajte korišćenje iste lozinke za više naloga
 3. Izbegavajte da zapisujete svoje lozinke
 4. Budite oprezni kada delite lične podatke (da li je neophodno)
 5. Ograničite deljenje ličnih podataka na društvenim mrežama
 6. Zatvorite naloge koje ne koristite
 7. Uklonite lične podatke gde god nisu neophodni
 8. Održavajte sisteme i programe ažurnim
 9. Pratite svoje naloge
 10. Budite oprezni sa besplatnim WiFi-om
 11. Budite informisani (pratite aktuelnosti o bezbednosti na internetu)

Zaključak

Sve u svemu, sledeći put kad budete slali računar na popravku verovatno ćete želeti da proverite bezbednosna podešavanja na njemu. 

Krađa podataka može imati ozbiljne posledice po pojedinca ili organizaciju, uključujući gubitak privatnosti, finansijsku štetu, identitetsku krađu, gubitak poslovne konkurentske prednosti ili oštećenje reputacije. 

Možda će vas zanimati: Najčešće internet prevare – Šta uraditi ako ste prevareni?

Zato je važno preduzeti odgovarajuće mere zaštite, kao što su korišćenje jake lozinke, ažuriranje softvera, bekapovanje podataka i oprez pri deljenju informacija na internetu.
Na kraju, čak i kada je popravka računara u pitanju treba biti na oprezu i odabrati servis računara koji je zaista pouzdan i etički nastrojen kako biste se zaštitili.