Realme telefoni ili Xiaomi? – Mi smo ih uporedili da vi ne morate

U poslednje vreme, svet tehnologije je zauzeo novi brend koji je među vodećim kada su u pitanju snaga i pristupačnost – Realme.

Realme telefoni su postali favorit sve većeg broja ljubitelja mobilnih telefona, ali se njihovo prisustvo često poredi sa Xiaomi telefonima, zbog sličnog kvaliteta i pristupačnosti.

To nas dovodi do sledećeg pitanja: Da li je Realme ono što je Xiaomi nekada bio – najbolji odnos cene i kvaliteta? 

Danas detaljno razmatramo oba brenda upoređujući njihove karakteristike, specifikacije, kvalitet i još mnogo toga, kako biste mogli da donesete najbolji zaključak.

relme telefoni - xiaomi telefoni

Realme VS Xiaomi – Poređenje karakteristika

Realme i Xiaomi pokreću revoluciju u industriji pametnih telefona pružajući najsavremenije funkcije po pristupačnim cenama. 

Njihovi impresivni modeli uređaja nude ponešto za svakoga u potrazi za pouzdanim mobilnim telefonom sa bogatim funkcijama.

Ali koja je razlika među njima? Hajde da pogledamo poređenje po karakteristikama trenutno najbolja dva modela iz ovih serija – Realme 10 i Xiaomi Redmi Note 12.

U nastavku teksta saznaćete koji uređaj daje bolje rezultate kada su u pitanju:

  • Opšte performanse
  • Dizajn
  • Kamera
  • Baterija
  • Cena

Opšte performanse

KarakteristikeRealme 10Xiaomi Redmi Note 12
Težina178g188g
VodootpornostNemaIP53
Dimenzije ekrana6.4”6.67”
Tip ekranaSuper AMOLEDAMOLED
Brzina osvežavanja90Hz120Hz
Rezolucija1080×2400 FHD+1080×2400 FHD+
ZaštitaGorilla Glass 5 Nema Gorilla Glass
Operativni sistemAndroid 12Android 12
Memorija4GB + 128GB,8GB + 128GB4GB + 128GB,6GB + 128GB,8GB + 128GB,8GB + 256GB
Glavna kamera50MP, LED Flash48MP, LED Flash
Prednja kamera16MP8MP
Baterija5000mAh5000mAh

Dizajn i atraktivnost

Pre svega, o ukusima svakako ne bi trebalo raspravljati, pa samim tim nekome može biti prvlačniji dizajn prvog modela, a nekome drugog. 

realme telefoni dizajn - redmi telefoni dizajn - xiaomi telefoni dizajn
Koji telefon ima bolji dizajn zavisi od vašeg ukusa.

Sve u svemu, kada sagledamo ova dva uređaja, Realme 10 poseduje ravne ivice koje podsećaju na najnovije modele iPhone-a, zadržavajući svoju kompaktniju veličinu. 

Takođe ima minimalističku konstrukciju sa zadnje strane sa senzorima sa dvostrukom kamerom umesto tradicionalnih pravougaonih modula što ga čini još atraktivnijim.

Sa druge strane, Xiaome Redmi Note 12 nije fokusiran prvenstveno na dizajn, već na kvalitet izrade. On poseduje ​​IP53 sertifikat koji podrazumeva zaštitu od prašine i vode. 

Pored toga, fizički je veći od Realme 10 uređaja, pa će ljubitelji telefona velikih dimezija možda baš odabrati njega.

Kada je boja u pitanju, Realme dolazi u plavoj i beloj boji, dok Redmi Note 12 možete pronaći u zelenoj, crnoj i plavoj boji. 

Kamera – Koji model pravi bolje fotografije

U ovom slučaju Realme 10 nadmašuje Redmi Note 12 sa nešto boljim karakteristikama kamera.

realme vs redmi - kamera realme telefon
Realme 10 ima nesto bolju kameru od Redmi Note 12 telefona.

Naime, Realme 10 ima trostruke primarne kamere sa glavnim sočivom od 50 MP, ultra širokougaonim sočivom od 8 MP i makro sočivom od 2 MP. Takođe ima prednju kameru od 16 MP za snimanje selfija i video pozive.

S druge strane, Xiaomi Redmi Note 12 poseduje četvorostruku kameru sa glavnim sočivom od 48 MP, ultra širokougaonim sočivom od 8 MP, senzorom dubine od 2 MP i makro snimačem od 5 MP. Njegova prednja kamera poseduje 13 MP.

Dok Realme 10 može da snima svetlije dnevne snimke zbog većeg broja megapiksela, Redmi Note 12 nudi nešto bolje performanse pri slabom osvetljenju. 

Obe kamere su sposobne da snimaju odlične video zapise u rezoluciji 1080p pri 30 fps. 

Dakle, na vama je da izaberete idealan mobilni telefon na osnovu svojih prioriteta kada su u pitanju potrebe fotografisanja.

Dužina trajanja baterije

Kapacitet baterije ova dva telefona je isti, sa 5000 mAh, kao i brzine punjenja (oba podržavaju brzo punjenje od 33V). 

Uprkos tome, prema mnogim recenzijama vek baterije Realme 10 mobilnog telegona bi trebalo da traje nešto duže sa jednim punjenjem, u odnosu na Xiaomi Redmi Note 12.

redmi telefon
Baterija Realme 10 mobilnog telefona traje duže od baterije Redmi Note 1 telefona.

Odnos cene i kvaliteta

U zavisnosti od toga gde kupujete mobilni telefon i sa kojim performansama, cene mogu varirati.

Početna cena Redmi Note 12 otprilike iznosi 190 evra, dok se očekuje da će Realme 10 izaći na tržište sa okvirnom cenom od 180 evra pa na više. 

Sve navodi na to da Realme 10 ima malu prednost u odnosu na Xiaomi Redmi Note 12 kada je u pitanju odnos cene i kvaliteta, ali to naravno nije slučaj za sve korisnike.

realme telefoni cena - redmi note 12 cena- realme 10 cena
Realme 10 ima malu prednost u odnosu na Xiaomi Redmi Note 12 što se tiče cene.

Dakle, kada je u pitanju izbor između ova dva modela mobilnih telefona, kupci bi trebalo da se prvenstveno upoznaju sa prednostima i manama ovih modela i odluče se za model koji je u sklađeniji sa njihovim ličnim potrebama.

Zaključak

U ovom blogu smo uporedili dva najnovija uređaja kompanija koje su poznate da pružaju korisnicima najbolji odnos cene i kvaliteta.

Iako obe kompanije proizvode neverovatne uređaje po veoma pristupačnim cenama, one i dalje imaju svoje razlike. 

Xiaomi ima bolju reputaciju kada su u pitanju korisnička podrška i garancijska podrška, dok Realme nudi za nijansu veću vrednost. 

Na kraju krajeva, trebalo bi da izaberete telefon koji najbolje odgovara vašim potrebama, bez obzira kojoj marki pripada. 

Dakle, ukoliko ste u potrazi za novim mobilnim telefonom, pogledajte sjajnu MTS DOO ponudu mobilnih telefona i pronađite najbolji uređaj za vaše potrebe. 

Za više informacija, budite slobodni da nas kontaktirate ili posetite našu poslovnicu.