Proširena stvarnost – nove tehnologije u telekomunikacijama

Augmented Reality (AR) je tehnologija poznatija kao proširena stvarnost. Ona spaja stvarni svet i kompjuterski generisane slike. Na taj način stvara poboljšan interaktivno iskustvo.

Korisnici AR-a mogu videti predmete i informacije postavljene u realnom prostoru, posmatrajući ih oko sebe. To se postiže pomoću uređaja poput telefona, tableta, AR slušalica.

AR ima široku primenu, a nastavlja da se razvija i u oblasitima poput zdravstva, prodaja i oglašavanje, video igrama i obrazovanju.

AR – proširena stvarnost, omogućava ljudima da dožive digitalne podatke u okruženju koje je slično stvarnom svetu. Ona kombinuje fizičko okruženje korisnika s kompjuterski generisanim materijalom. To rezultira zanimljivim iskustvom koje poboljšava korisnikovu perspektivu okoline. No proširenu stvarnost (AR) treba razlikovati od virtuelne stvarnosti (VR). Virtuelne stvarnosti (VR) stvara potpuno digitalno okruženje. Dok proširena stvarnost (AR) postavlja digitalni sadržaj preko stvarnog pogleda korisnika.

AR ima različite primene u poslovnom svetu. To uključuje marketing, korisničku podršku i oglašavanje. Kupce možete angažovati i učiniti ih svesnijima vašeg brenda korišćenjem AR oglasa. AR se također može primeniti u prodaji. Ovo omogućuje kupcima da vide stvari u svojim domovima pre kupovine

Korištenje AR-a u medicini je fascinantna nova primena. Organi i druge telesne strukture mogu se modelovati u 3D-u pomoću AR tehnologije. Ovo omogućujuje doktorima da preciznije i temeljnije planiraju i zamisle operacije. Osim toga, AR se može koristiti za pomoć pacijentima u fizikalnoj terapiji.

Prednosti AR tehnologie:

  • Vizualizacije  – AR nudi mogućnost vizualizacije procesa, što korisnicima omoućava da sagledaju i shavte teške ideje, razumeju procese i funkcije.
  • Simulacije – AR može omogućiti izradu simulacija koje učesnicima daju sigurno i kontrolisano okruženje za vežbanje.
  • Ekskurzije – Korišćenjem AR-a korisnici mogu posetiti različite destinacije i predele koje inače ne bi mogli posetiti. Na ovaj način mogu se posetiti istorijski bitne znamenitosti ili različiti geografski predeli bez odlaska iz učionice.
  • Pristupačnost – Učenici sa invaliditetom, korišćenjem AR-a mogu lakše da uče. Ova tehnologija može dodati tekstualne opise fotografijama ili pružiti audio opise.

AR ima svetlu budućnost s mnogo zanimljivih mogućnosti. Očekujemo sve više privlačnih i interaktivnih iskustava kako se tehnologija razvija. Od potpuno AR pametnih naočara do prevoda u stvarnom vremenu na strane jezike. AR će za programere biti važniji nego išta. Proizvodiće se intuitivna, zadivljujuća i korisniku prilagođena AR iskustva kako sve više firmi bude usvajalo tu tehnologiju. U suštini, proširena stvarnost (AR) ima moć promeniti način na koji se bavimo svetom oko nas. Dobićemo mogućnost da oživimo digitalni sadržaj na nov i interaktivan način razvijajući naša čula.