Koliko su pametni telefoni štetni za životnu sredinu?

Prema izveštaju Counterpoint Researcha, održivost pametnih telefona dostiže nove visine, pri čemu Apple i Samsung prednjače u održivim inicijativama. Izveštaj pod nazivom “Smartphones and the Circular Economy: Creating a Sustainable Future” rangira prvih pet OEM proizvođača pametnih telefona na osnovu njihovih napora da smanje uticaj na životnu sredinu ponovnom upotrebom materijala, recikliranjem uređaja i minimiziranjem otpada tokom životnog ciklusa pametnog telefona, od dizajna i proizvodnje do potrošnje energije.

Kartica rezultata izveštaja pruža robustan metrički sistem koji ocenjuje viziju svakog OEM- a i celokupni pristup održivosti. Apple-ova vizija se izdvaja svojom jasnoćom i podržana je konkretnim akcijama. Ipak, svaki od vodećih OEM-a ima drugačiji pristup u tri glavne faze cirkularne ekonomije pametnih telefona: proizvodnji, upotrebi i kraju životnog veka.

Što se tiče proizvodnje, proizvođači su usmereni na integraciju ekološki prihvatljivih komponenti i ambalaže, kao i implementaciju mehanizama za uštedu vode u svojim proizvodnim procesima. Kompanije poput Samsunga, Applea i OPPO-a takođe podstiču svoje dobavljače da se pridržavaju ekoloških standarda. Ipak, ostvarenje prihoda i profita i dalje ostaje glavni cilj ovih kompanija.

Što se tiče upotrebe, proizvođači se suočavaju sa izazovom balansiranja želje da podstaknu potrošače da pređu na nove, tehnološki naprednije uređaje i potrebom za zaštitom životne sredine. Kineski proizvođači kao što su OPPO, Xiaomi i vivo rade na produženju trajanja baterije i povećanju energetske efikasnosti. Apple se ističe u dugovečnosti uređaja, inovacijama i održivim praksama, dok Samsung prednjači u popravci uređaja, energetskoj efikasnosti i postprodajnim uslugama.

Što se tiče kraja životnog ciklusa, proizvođači hardvera imaju ključnu ulogu u oporavku i odgovornom recikliranju ili popravci pametnih telefona nakon što dođu do kraja svog životnog veka. Glavni cilj je smanjenje elektronskog otpada. Tržište obnovljenih pametnih telefona značajno je poraslo u poslednjim godinama, ali inicijative OEM-a za recikliranje, obnavljanje i smanjenje elektronskog otpada su i dalje ograničene. Čak i najbolji brendovi nisu dovoljno proaktivni u povlačenju uređaja, dok kriza elektronskog otpada i dalje raste.

Međutim, iako su Apple i Samsung lideri u održivim inicijativama, napori svih proizvođača pametnih telefona ne uspevaju u poređenju sa enormnom količinom novih uređaja koji se svake godine isporučuju. Da bi zaista napravili značajan korak u borbi protiv e-otpada i drugih ekoloških izazova, proizvođači originalne opreme moraju uložiti više napora u podsticanje ponovne upotrebe i reciklaže pametnih telefona, te dati prioritet održivosti u svim fazama životnog ciklusa uređaja.