Novi iPhone 15 – Datum izlaska, Cena, Karakteristike i Noviteti

Uzbudljive vesti stižu iz sveta tehnologije! Apple je najavio svoj najnoviji proizvod – njegovo veličanstvo iPhone 15

Apple, vodeća kompanija u svetu mobilne tehnologije, nikada ne prestaje da nas iznenađuje novim tehnološkim dostignućima, što se očekuje i od ovog modela Apple mobilnog telefona.

Dok željno iščekujemo da ovaj uređaj bude dostupan, prodiskutovaćemo o tome šta tačno možemo očekivati od njega.

U ovom blogu istražićemo sve što trebate da znate o novom Iphone 15 mobilnom telefonu, uključujući datum izlaska, cenu, ključne karakteristike i novitete koji su se pojavili.

novi iphone 15 - datum izlaska cena karakteristike i noviteti

Kada izlazi novi iPhone 15?

Kada je u pitanju datum izlaska iPhone 15, Apple je do sada postavio standard doslednosti i iščekivanja. 

Uobičajeno je da iz ove kompanije uglavnom nove uređaje najavljuju početkom septembra i da ih puštaju u prodaju nedelju i po dana nakon objave. 

Na osnovu ove prakse, možemo očekivati da će novi iPhone 15 biti objavljen 12. septembra 2023. godine, dok će u prodaji biti od 22. septembra 2023

Apple iPhone 15 – Karakteristike

Apple je oduvek bio sinonim za inovaciju i tehnološki napredak, a sa svakom novom verzijom iPhone-a, korisnici imaju priliku da iskuse novi nivo performansi, dizajna i funkcionalnosti. 

iPhone 15 neće biti izuzetak, obećavajući zapanjujuće promene koje će nas odvesti korak bliže digitalnoj budućnosti. 

Sa snažnim fokusom na dizajn, ekran, performanse kamere i još mnogo toga, ova verzija iPhone-a obećava da će zadovoljiti potrebe čak i najzahtevnijih tehnoloških entuzijasta. 

novi iphone 15 karakteristike

U nastavku, istražujemo neke od najuzbudljivijih karakteristika koje nas očekuju dolaskom Ajfona 15, kako bismo dobili uvid u ono što nas čeka kad se ovaj izvanredan uređaj konačno pojavi na tržištu.

Dizajn Apple iPhone 15

Kada je ponuda u pitanju, Apple će nastaviti da nudi četiri modela telefona jedne serije

 • iPhone 15 od 6,1 inča, 
 • iPhone 15 Pro od 6,1 inča, 
 • iPhone 15 Max od 6,7 inča i 
 • iPhone 15 Pro Max od 6,7 inča. 

“Pro” modeli će imati napredne funkcije i biće skuplji, dok će standardni modeli iPhone 15 biti povoljniji.

4 modela iphone15
Apple će nastaviti da nudi četiri modela telefona jedne serije.

Za iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, razlike u dizajnu uključuju USB-C port umesto Lightning porta i prelazak sa zareza na “Dynamic Island” dizajn.

Pored “Dynamic Island”-a, svi modeli iPhone 15 mogu biti opremljeni čipom za vođenje OLED ekrana koji je energetski efikasniji, proizveden na 28nm procesu, što omogućava smanjenje potrošnje energije što bi konačno moglo dovesti do poboljšane trajnosti baterije.

Modeli iPhone 15 mogu biti dostupni u dve karakteristične boje – tamno roze i svetlo plava

Apple često nudi standardne modele iPhone-a u raznim svetlim bojama, pa ni ova godina nije izuzetak. Dakle, nijanse roze i plave boje će najverovatnije biti dostupne zajedno sa standardnim crnim, belim i ostalim opcijama koje su bile dostupne u prethodnim godinama.

Karakteristike kamere

Prema nekim nagoveštajima, iPhone 15 i iPhone 15 Plus će usvojiti 48-megapikselnu kameru, tehnologiju koju je Apple uveo u iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max modele. 

Novi dizajn složenog senzora omogućiće objektivu da uhvati više svetla, što će dovesti do poboljšane performanse kamere pri slabom osvetljenju.

Takođe, verovatno ste već čuli glasine o Apple-ovom planu da uvede periskopsko sočivo za zumiranje u iPhone 15, ali ova opcija će biti dostupna samo kod većeg iPhone 15 Pro Max modela. 

kamera iphone 15
Periskopsko sočivo za zumiranje će biti dostupno samo kod većeg iPhone 15 Pro Max modela.

iPhone 15 Pro će dobiti standardno sočivo za zumiranje, a modeli iPhone 15 biće ograničeni na širokougaono i ultrawide sočivo.

Periskopska tehnologija omogućava optičko zumiranje koje premašuje mogućnosti standardnog telefoto sočiva, omogućavajući optički zum od 5x ili čak 10x. 

Sa periskopskim sočivom, sposobnosti zumiranja iPhone-a biće značajno poboljšane, jer trenutni Pro modeli su ograničeni na 3x zum.

Pomoću ovog sočiva, svetlo se reflektuje prema senzoru slike u kameri putem ugla savijenog ogledala. Ovaj pravac omogućava “savijeni” sistem telefoto sočiva za poboljšane mogućnosti optičkog zumiranja bez zamućenja koje dolazi sa digitalnim zumiranjem.

Memorija novih Apple uređaja

Apple zadržava svoj fokus na korisničkom iskustvu i praktičnosti sa svojom novom serijom iPhone 15. 

Kao što smo već navikli, Apple u suštini oprema sve svoje iPhone modele sa početnim kapacitetom skladištenja od 128 GB, a nema razloga da verujemo da će se ova praksa promeniti sa dolaskom iPhone 15 verzije.

Kapacitet memorije za iPhone 15 i 15 Plus:

 • 128 GB
 • 256 GB
 • 512 GB

Dok je kapacitet memorije za iPhone 15 Pro i Pro Max:

 • 128GB
 • 256 GB
 • 512 GB
 • 1 TB

Kao rezultat ovih raznolikih opcija skladištenja, Apple će i dalje obezbediti korisnicima iPhone 15 modele koji mogu pružiti dovoljno prostora za sve što im je potrebno, bilo da je reč o svakodnevnim aktivnostima, profesionalnom korišćenju ili kreativnom izražavanju.

USB – C (“Ce” ulaz)

Sa najnovijim iPhone 15 uređajima, Apple uvodi važnu promenu koja će mnogim ljudima biti šokantna.

Umesto dobro poznatog Lightning porta, iPhone 15 uređaji dobijaju USB-C port, čime se Apple usklađuje sa novim regulativama uvedenim na evropskom tržištu. 

usb c port
iPhone 15 uređaji dobijaju USB-C port.

Ovom tranzicijom, Apple uređaji kao što su Mac, iPhone i iPad će se puniti putem USB-C, što će omogućiti korisnicima da svoje uređaje pune koristeći jedan standard za punjenje. 

Modeli iPhone 15 sa USB-C portovima će podržavati prenos podataka visokih brzina, dok će standardni modeli iPhone 15 nastaviti koristiti brzine USB 2.0, isto kao i Lightning, čime će Pro modeli imati prednost.

Novi Bionic čip

Sa dolaskom iPhone 15, nova generacija Bionic čipova donosi impresivne mogućnosti koje će postaviti nove standarde u mobilnoj tehnologiji. 

apple a15

Napredniji A17 čip će biti rezervisan za modele iPhone 15 Pro i Pro Max, obezbeđujući još brže i impresivnije iskustvo korisnicima koji zahtevaju visoke performanse. 

Sa druge strane, iPhone 15 i iPhone 15 Plus će posedovati 4-nanometarski A16 čip, čija je tehnologija prvi put korišćena u modelima iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max. 

Iako možda neće biti najnoviji čip u ponudi, A16 će takođe pružiti impresivnu snagu i efikasnost, osiguravajući besprekorno korisničko iskustvo za širu publiku. 

Cena novog Apple mobilnog telefona 

Cena je često ključni faktor koji utiče na naše odluke pri odabiru novog tehnološkog uređaja.

Prema informacijama od renomiranih izvora, Apple bi mogao da poveća cene za modele iPhone 15 Pro i Pro Max. 

Takođe, analitičari sugerišu da bi Apple mogao da počne sa cenom od $1,099 za iPhone 15 Pro, što je povećanje u odnosu na $999 koliko je koštao iPhone 14 Pro. 

Ako je predviđanje tačno, cena iPhone 15 Pro Max bi mogla biti na tržištu od $1,199. 

Sa druge strane, ne očekuje se povećanje cena za standardne modele iPhone 15, a ulazni model iPhone 15 bi trebalo da bude dostupan po početnoj ceni od $799. 

Naravno, još uvek nisu poznate tačne informacije i ovo su samo nagađanja analitičara. Tačne cene će biti poznate u septembru sa zvaničnom najavom ovih mobilnih telefona.

Korisno: Kako blokirati spam poruke na iPhone i android uređajima?

Zaključak

Sa datumom izlaska zakazanim za septembar, korisnici širom sveta sa nestrpljenjem očekuju da dožive sve što iPhone 15 donosi. 

Bez obzira na to da li vas zanima njegov revolucionarni dizajn, kamere koje otvaraju nova vrata kreativnosti, ili čipovi koji postavljaju nove standarde performansi, iPhone 15 obećava da će ispuniti i premašiti očekivanja.

Nadamo se da vam je ovaj blog pomogao da saznate sve o novim Ajfonima, a ukoliko vam je potreban novi mobilni telefon ili paket, pogledajte široku MTS DOO ponudu.

Za sva dodatna pitanja vam stojimo na raspolaganju.