Sve o novom iPhone 15 – Datum izlaska, Cena, Karakteristike i Noviteti

Uzbudljive vesti stižu iz sveta tehnologije! Apple je lansirao svoj najnoviji proizvod – njegovo veličanstvo iPhone 15

Apple, vodeća kompanija u svetu mobilne tehnologije, nikada ne prestaje da nas iznenađuje novim tehnološkim dostignućima, što se očekuje i od ovog modela Apple mobilnog telefona.

Pošto smo svi željno iščekivali da ovaj uređaj bude dostupan, prodiskutovaćemo o tome šta tačno možemo očekivati od njega.

U ovom blogu istražićemo sve što treba da znate o novom Iphone 15 mobilnom telefonu, uključujući cenu, ključne karakteristike i novitete koji su se pojavili.

Kada je izasao novi iPhone 15?

Kada je u pitanju datum izlaska iPhone 15, Apple je do sada postavio standard doslednosti i iščekivanja. 

Uobičajeno je da iz ove kompanije uglavnom nove uređaje najavljuju početkom septembra i da ih puštaju u prodaju nedelju i po dana nakon objave. 

Dosadašnja praksa je ispoštovana i iPhone 15 je objavljen 12. septembra 2023. godine, dok je u prodaji od 22. septembra 2023. 

Apple iPhone 15 – Karakteristike

Apple je oduvek bio sinonim za inovaciju i tehnološki napredak, a sa svakom novom verzijom iPhone-a, korisnici imaju priliku da iskuse novi nivo performansi, dizajna i funkcionalnosti. 

iPhone 15 neće biti izuzetak, obećavajući zapanjujuće promene koje će nas odvesti korak bliže digitalnoj budućnosti. 

Sa snažnim fokusom na dizajn, ekran, performanse kamere i još mnogo toga, ova verzija iPhone-a obećava da će zadovoljiti potrebe čak i najzahtevnijih tehnoloških entuzijasta. 

iphone 15 karakteristike

U nastavku, istražujemo neke od najuzbudljivijih karakteristika koje nas očekuju dolaskom Ajfona 15, kako bismo znali šta da očekujemo od ovog mobilnog telefona. 

Dizajn Apple iPhone 15

Kada je ponuda u pitanju, Apple će nastaviti da nudi četiri modela telefona jedne serije: 

 • iPhone 15 od 6,1 inča, 
 • iPhone 15 Pro od 6,1 inča, 
 • iPhone 15 Max od 6,7 inča i 
 • iPhone 15 Pro Max od 6,7 inča. 

“Pro” modeli imaju napredne funkcije i biće skuplji, dok su standardni modeli iPhone 15 povoljniji.

iphone 15 dizajn
Apple će nastaviti da nudi četiri modela telefona jedne serije.

Za iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, razlike u dizajnu uključuju USB-C port umesto Lightning porta i prelazak sa zareza na “Dynamic Island” dizajn.

Pored “Dynamic Island”-a, svi modeli iPhone 15 mogu biti opremljeni čipom za vođenje OLED ekrana koji je energetski efikasniji, proizveden na 28nm procesu, što omogućava smanjenje potrošnje energije što bi konačno moglo dovesti do poboljšane trajnosti baterije.

Modeli iPhone 15 i iPhone 15 Plus su dostupni u pet nežnih boja, a to su roze, žuta, zelena, plava i crna. 

Dok su modeli iPhone 15 Pro i Pro Max dostupni u 4 nešto elegantnije i luksuznije boje, a to su boja titanijuma (nežno zlatna), plavi titanijum, beli titanijum i crni titanijum.

Karakteristike kamere

Kao što je i očekivano, iPhone 15 i iPhone 15 Plus poseduju 48-megapikselnu kameru, tehnologiju koju je Apple uveo u iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max modele. 

S tim što sada glavna kamera snima u super visokoj rezoluciji. Tako da je lakše nego ikada snimiti istaknute fotografije sa neverovatnim detaljima.

iphone 15 kamera

Kada je u pitanju Pro i Pro Max model, glavna kamera od 48 megapiksela je naprednija nego ikad i snima fotografije super visoke rezolucije sa novim nivoom detalja i boja. To je kao da imate sedam profesionalnih sočiva u džepu, gde god da krenete.

Periskopska tehnologija omogućava optičko zumiranje koje premašuje mogućnosti standardnog telefoto sočiva, omogućavajući optički zum od 5x, a to je ujedno i najnapredniji zum koji je iPhone ikad imao. 

Memorija novih Apple uređaja

Apple zadržava svoj fokus na korisničkom iskustvu i praktičnosti sa svojom novom serijom iPhone 15. 

memorija iphone 15

Kao što smo već navikli, Apple u suštini oprema sve svoje iPhone modele sa početnim kapacitetom skladištenja od 128 GB.

Kapacitet memorije za iPhone 15 i 15 Plus:

 • 128 GB
 • 256 GB
 • 512 GB

Dok je kapacitet memorije za iPhone 15 Pro i Pro Max:

 • 128GB
 • 256 GB
 • 512 GB
 • 1 TB

Kao rezultat ovih raznolikih opcija skladištenja, Apple je obezbedio korisnicima iPhone 15 modele koji mogu pružiti dovoljno prostora za sve što im je potrebno, bilo da je reč o svakodnevnim aktivnostima, profesionalnom korišćenju ili kreativnom izražavanju.

USB – C (“Ce” ulaz)

Sa najnovijim iPhone 15 uređajima, Apple uvodi važnu promenu koja će mnogim ljudima biti šokantna.

Umesto dobro poznatog Lightning porta, iPhone 15 uređaji dobijaju USB-C port, čime se Apple usklađuje sa novim regulativama uvedenim na evropskom tržištu. 

c ulaz iphone 15
iPhone 15 uređaji dobijaju USB-C port.

Ovom tranzicijom, Apple uređaji kao što su Mac, iPhone i iPad će se puniti putem USB-C, što će omogućiti korisnicima da svoje uređaje pune koristeći jedan standard za punjenje.

Novi Bionic čip

Sa dolaskom iPhone 15, nova generacija Bionic čipova donosi impresivne mogućnosti koje će postaviti nove standarde u mobilnoj tehnologiji. 

bionic cip

Napredniji A17 čip je rezervisan za modele iPhone 15 Pro i Pro Max, obezbeđujući još brže i impresivnije iskustvo korisnicima koji zahtevaju visoke performanse. 

Igrice na mobilnom telefonu će pružati impresivan izgled i osećaj, sa neverovatnim detaljima  i realističnijim likovima.

Sa druge strane, iPhone 15 i iPhone 15 Plus poseduju 4-nanometarski A16 čip, čija je tehnologija prvi put korišćena u modelima iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max. 

Iako možda neće biti najnoviji čip u ponudi, A16 će takođe pružiti impresivnu snagu i efikasnost, osiguravajući besprekorno korisničko iskustvo za širu publiku. 

Korisno: Kako blokirati spam poruke na iPhone i android uređajima?

Da li vredi kupiti novi iPhone 15?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od više faktora. 

Ukoliko već posedujete neki noviji iPhone uređaj kao što su modeli iPhone 14 ili 13, možda nećete videti neku drastičnu razliku i u tom slučaju je možda isplativije rešenje za vas da sačekate neki noviji model koji će imati velika poboljšanja.

da li vredi kupiti iphone 15

Međutim, ukoliko koristite stariji model iPhone-a ili koristite neku drugu marku mobilnog telefona, ove godine biste mogli ozbiljno razmotriti kupovinu iPhone 15, bez obzira na model koji odaberete. 

U tom slučaju će razlika biti veoma osetna i verovatno ćete napraviti pozitivnu promenu na svoje iskusto sa mobilnim uređajima. 

Takođe još jedna važna tačka koju treba razmortiti je cena iPhone 15. Cena je često ključni faktor koji utiče na naše odluke pri odabiru novog tehnološkog uređaja, zato uzmite u obzir i vaš budžet. 

Ovaj najnoviji mobilni telefon će biti uskoro u MTS DOO ponudi, pa će tada i tačne cene biti izražene na našem sajtu i u poslovnicama. 

Zaključak

Sve novo što izbaci kompanija Apple, privlači pažnju široke javnosti, pa tako i novi modeli iPhone 15. 

Bez obzira na to da li vas zanima njegov revolucionarni dizajn, kamere koje otvaraju nova vrata kreativnosti, ili čipovi koji postavljaju nove standarde performansi, iPhone 15 obećava da će ispuniti i premašiti očekivanja.

Nadamo se da vam je ovaj blog pomogao da saznate sve o novim Ajfonima, a ukoliko vam je potreban novi mobilni telefon ili paket, pogledajte široku MTS DOO ponudu.

Za sva dodatna pitanja vam stojimo na raspolaganju.