Brzina interneta – 5 načina da je poboljšate

Sigurno Vam se desilo da internet konekcija uspori i da ne možete završiti započetu aktivnost ili posetiti neki sajt koji Vam je u tom trenutku veoma važan.

Takve situacije znaju biti veoma ititirajuće, ali Vam mogu i naneti štetu, pogotovo ako Vam posao zavisi od dobre internet konekcije. 

spor internet - internet spor kao puž - veoma spor internet
Internet vam je nekada spor kao puž? Nastavite sa čitanjem

Loša i nestabilna internet konekcija Vam može doneti lošu reputaciju i stvoriti utisak da ste neprofesionalna i neozbiljna kompanija, a što je najgore od svega može dovesti i do gubitka klijenata.

Zbog toga Vam danas predstavljamo jednostavne načine koji Vam mogu pomoći da poboljšate brzinu Vašeg interneta. 

Šta utiče na brzinu interneta?

Kada je u pitanju brzina intereneta, postoje mnogi faktori koji utiču na to da konekcija bude dobra. 

Prva stvar koju treba proveriti jeste ispravnost računara ili laptopa, jer ako je problem u uređaju to može da znači da imate problem koji mora da se reši u servisu.

Pored toga, ispravnost mrežne kartice i internet kabla takođe mogu uticati na brzinu interneta.

svič za internet - kablovi za internet
Proverite kablove, jer tu putuje internet signal

Bitno je da kartica bude veće brzine odnosno protoka interneta, a kabl ne bi trebalo da bude duži od 5m jer dugački kabl od rutera ili modema do računara može biti razlog usporenja interneta. 

Takođe WiFi signal, ali i izabrani internet operater (provajder) mogu uticati na bržu ili sporiju internet konekciju.

5 najboljih saveta kako da ubrzate internet vezu

Obzirom da je internet postao sastavni deo naših života, njegova brzina je i te kako bitan faktor kada ga koristimo. 

U nastavku teksta Vam predstavljamo 5 jednostavnih načina pomoću kojih možete ubrzati Vašu internet konekciju. 

1. Otklonite problem na račinaru

Postoji mnogo načina da izmerite brzinu interneta na računaru ili laptopu. Najbolje bi bilo da izmerite brzinu dok ste povezani na WiFi, pa potom kada ste povezani pomoću kabla. 

Ukoliko se merenja drastično razlikuju i ako je internet mnogo brži preko kabla, a sporiji preko WiFi-a, definitivno postoji problem u WiFi povezivanju.

brzina interneta - pucanje internet konekcije
Pucanje internet konekcije može biti izazvano od strane više faktora

To znaci da problem može biti u ruteru, ali može biti i u računaru, odnosno u modemu na laptopu.

Ono što možete da uradite jeste da se uverite da na Vašem računaru nema zlonamernih softvera koji su jedan od najčešćih uzroka sporijeg interneta.

Proverite da li Vaš računar ima dovoljno jaku Eternet i/ili Wi-Fi karticu koja može da podrži maksimalnu brzinu internet konekcije i rutera i posebno očistite keš memoriju Vašeg internet pretraživača.

2. Promenite položaj rutera

Ako se postavili ruter na mesto gde postoje fizičke prepreke između njega i računara, to će uticati na brzinu interneta i signal će biti slab. 

Trebalo bi da postavite ruter što bliže računaru, odnosno mestu odakle najčešće koristite laprop i druge uređaje. 

udaljenost od wifi rutera - wifi ruter
Udaljenost od WiFi rutera jeste jedan od bitnih faktora za brzinu interneta

Izemđu rutera i računara može da bude najviše jedan zid, jer će dva i više zivova, a čak i ako su u pitanju veći fizički predmeti (poput ormara), znatno usporiti ili čak prekinuti put signala. 

Idealnu situaciju, odnosno najbolju brzinu interneta, ćete postići ako između rutera i računara nema fizičkih prepreka. 

3. Zaključajte WiFi

Sigurno znate da je veoma važno da zaključate Vašu WiFi mrežu, odnosno da pristup imaju samo osobe sa lozinkom. 

Ako to već niste uradili, preporučujemo da sto pre postavite lozinku, a detaljna uputstva kako to da uradite možete pronaći na internetu.

Pri postavljanju lozinke koristite složenu lozinku koja sadrži mala i velika slova, brojeve i znakove. Time ste sigurni da niko kome niste dali lozinku nece moći da pristupi Vašoj mreži. 

Sa druge strane, ako nemate lozinku ili postavite lozinku koju bi svako ko Vas poznaje mogao da zna, ne samo da će Vam internet biti spor, već i ukoliko neko uradi nešto loše preko Vaše internet konekcije, svi tragovi vode do Vas.

4. Resetujte ruter 

Svakom ruteru je potrebno da ga bar jednom mesečno resetujete kako bi Vam pružio najbolju moguću brzinu interneta. 

Često se dešava da internet konekcija počne da daje slab signal, a u velikom broju slučajeva se to rešava samo kada ugasite ruter, ostavite ga na jedan minut, pa potom ponovo upalite. 

Ako nakon toga internet konekcija bude ponovo slaba, problem može biti u ruteru, pa ga onda morate odneti u servis ili zameniti drugim. 

5. Proverite signal od provajdera

Ukoliko i posle svih ovih saveta idalje imate signal koji je slabiji od očekivanog, postoji velika verovatnoća da internet signal koji dolazi od Vašeg provajdera nije dovoljno jak. 

brzina interneta
Brzina interneta je ponekada relativna stvar

Često se u paketima navodi određena brzina, kao na primer neograničeni internet do 50MB/s. To naravno znači da bi trebalo da imate tu brzinu interneta, ali praksa je pokazala da ukoliko izaberete takav paket, možete imati 20, 30, 40, ili 50, ali često i ne baš 50 MB/s.

Ne zato što vam je neko dao manji protok, već zato što u realnosti većina koristi WiFi pa tu dolazi do ometanja signala što od ostalih uređaja u okolini što fizički. Zato je korišćenje kabla presudno ako želite stabilan protok.

Imajte na umu da ako želite brzinu od konstantnih na primer 70MB/s na Wifi konekciji, trebalo bi da izaberete paket od 100MB/s. 

Ipak, ako imate konstantnu brzinu znatno manju od ugovorene, obavezno se obratite provajderu koji će Vam pregledati kablove, zameniti ruter ili rešti neki drugi problem koji usporava brzinu Vašeg interneta. 

Zaključak

Svedoci smo vremena u kome nam je za skoro svaki posao neophodan internet. Dobra internet konekcija će uštedeti naše vreme i olakšati nam aktivnosti koje završavamo pomoću nje.

U ovom blogu smo Vam predstavili 5 jednostavnih načina za ubrzavanje internet konekcije, koje svako može da ispuni. 

Ako shvatite da je problem u izabranom internet provajderu, MTS Vam možda može pomoći u tome. 

Ukoliko želite brzu i stabilnu internet vezu u Vašem domu ili na poslu, podledajte našu ponudu i odaberite paket po svojoj meri.